Vader van Anne Faber spreekt op TEDx in Veghel: ‘Ik wil mijn gedachten over een rechtvaardige straf bespreken’

19.09.2019

VEGHEL -‘Mijn naam is Wim Faber. Ik ben de vader van Anne Faber. Ik wil mijn gedachten over een rechtvaardige straf bespreken.’ Met deze woorden kondigt TEDxVeghel de laatste spreker uit voor het evenement op de de Noordkade op 4 oktober. 

 Laatste update: 21:14 Bron: BD

De komst van Wim Faber is bijzonder, vertelt Ellen Minkels, initiatiefneemster van de derde editie van TEDxVeghel op de Noordkade in Veghel. Want wat de vader van de 25-jarige Utrechtse studente, die vermoord en verkracht werd gevonden, gaat vertellen heeft een behoorlijke lading. Anne Faber raakte op 29 september 2017 bij Soest vermist tijdens een fietstocht, waarna haar dode lichaam bijna twee weken later werd gevonden. Ze bleek te zijn verkracht en om het leven gebracht. De vermissing hield heel Nederland in zijn greep. De dader, tbs-er Michael P., werd na een hoger beroep tot 28 jaar cel en tbs veroordeeld. Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) blijkt dat de casus van P geen incident was, maar een gevolg van een falend systeem tussen behandelaars en rechtelijke instanties. 

 

,,Bij deze editie van TEDxVeghel is het thema ‘change’, en dit is natuurlijk erg van toepassing op de familie Faber. Veel mensen zouden in een hoekje kruipen, maar Wim Faber vocht terug. Ondanks alle ellende heeft hij bereikt  dat de maatregelen bij tbs zijn aangepast”, zegt Ellen Minkels. Zij benaderde Faber al maanden geleden met het verzoek om een TEDtalk te houden. Hij zei in eerste instantie nee. ,,Ik heb gezegd dat de optie altijd open bleef als hij van gedachten zou veranderen. Hij heeft toch besloten mee te doen en daarvoor heb ik veel respect.” Over de inhoud van de TEDtalk, een inspirerend speech, maakt de organisatie nog niets bekend. 

 

College Tour op Zwijsen College 

Wim Faber heeft zelf geen link met Veghel, zijn partner directeur Barbara Sol van het Zwijsen College wel. Op deze school wordt daags voor het evenement, op 3 oktober, een College Tour gehouden met drie oud-leerlingen van het Zwijsen die ook de TEDx spreken: ondernemer in China Rob van Eck, eskadercommandant bij de marine Boudewijn Boots, en Jonas Rietbergen, innovatiestrateeg bij de Efteling.  

TEDxVeghel begint 4 oktober om 09.00 uur in de Koekbouw en de Blauwe Kei in Veghel en is dit keer Engels- Nederlandstalig.

TEDxVeghel

INFO@TEDXVEGHEL.NL

Copyright ©2019 All rights reserved