Tranen, verbaasde blikken en lachsalvo’s, TEDxVeghel had het allemaal

 07.10.2019

 

Meierijstad – TEDxVeghel is vrijdag 4 oktober succesvol verlopen. Het decor voor het sprekersevent was de Noordkade. Zo’n 1200 bezoekers lieten zich inspireren door de meest uiteenlopende TED-talks over het allesomvattende thema CHANGE. De organisatie blikt tevreden en trots terug op deze derde editie.

In totaal waren er 18 talks in zowel de Koekbouw als de Blauwe Kei. In de Koekbouw hielden de spreker hun talk in het Nederland en in de Blauwe Kei in het Engels. De onderwerpen liepen vrijdag flink uiteen. Zo sprak Peer Swinkels (directeur Bavaria) over de kunst van het ondernemen anno 2019, Daniëlle Arets (hoofd van Journalism & Responsible Innovation aan de Fontys School voor Journalistiek) over fake news, Boudewijn Boots (marineofficier) over de stille dreiging op zee, Michiel Bakker (hij geeft leiding aan Google’s gerenommeerde werkplekprogramma’s en -diensten zoals voeding, transport, evenementen, duurzaamheid, fitness en welzijn) over de kracht van voeding, Nelleke van der Puil (The LEGO Group) over plastic, hoeksteen van de samenleving, Jonas Rietbergen (geeft leiding aan het innovatieprogramma van de Efteling) over creativiteit, millennials en technologieën en Robert Dingemanse (CEO PAL-V) over de vliegende auto.

Anne Faber

Zonder iemand tekort te doen, was de talk van Wim Faber de meest bijzondere. De vader van Anne Faber sprak het muisstille publiek toe en gaf zijn visie op een ‘rechtvaardige straf’. Zijn dochter Anne raakte op 29 september 2017 bij Soest vermist tijdens een fietstocht. Twee weken later werd haar dode lichaam gevonden. Ze bleek te zijn verkracht en met opzet om het leven te zijn gebracht. Sinds die dag is Wims leven compleet veranderd. Michael P., de dader van al deze gruwelheden, kreeg 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 25-jarige Anne. “Het feit dat Wim wilde en kon spreken dwingt bij ons als organisatie ongelooflijk veel respect af”, aldus Ellen Minkels, de initiatiefnemer van TEDxVeghel. Wim is een man met een missie. Hij stelt de straffen in Nederland ter discussie. Het voelt voor hem als een roeping, ook al zou Wim het liever niet doen. “Maar als niemand het doet, dan doe ik het wel”, zo zei hij vrijdag.

 

Traantjes

De speech die, by far, de meeste emoties opriep, was die van Lotte Klaver. De 20-jarige Lotte heeft het Syndroom van Usher. Net als haar zus Roos krijgt ze binnen afzienbare tijd te maken met doof blindheid. Ze sprak onder andere over de angst om ‘s avonds in slaap te vallen, want de dag erna kan haar toestand verslechterd zijn. “Het zal bij mij ooit zwart en stil zijn”, aldus Lotte. Haar woorden gingen door merg en been.

In de zaal werden wat traantjes weggepinkt Lotte’s talk kon rekenen op een staande ovatie. Na afloop bleek dat er iets hoogs op haar bucketlist prijkt. Ze zou heel graag nog een keer een stuk willen racen in een auto, maar door haar zicht vermogen mag Lotte haar rijbewijs niet halen. Robert Dingemanse van de ‘vliegende auto’ kwam daarom met een toezegging. Lotte mag een ritje maken in de vliegende auto van PAL-V. Een belofte die met luid applaus werd begroet.

‘Ontdekkingsreis’

Ellen is zeer tevreden over het verloop van de dag. Ze spreek van een geweldige editie. “Het was een mooie ontdekkingsreis. Wij zijn stinkend trots. Dat we deze mensen naar Veghel halen. Dat is echt fantastisch. Alle dank gaat uit naar mijn team. Met ruim honderd man hebben we hier keihard aan gewerkt. Tot slot wil ik het publiek bedanken. Jullie zijn bijna allemaal de hele dag aanwezig geweest. Of er een vierde editie gaat komen, laat Ellen nog even in het midden. “Misschien tot de volgende keer?”, besloot Ellen de enerverende en inspirerende dag.

TEDxVeghel

INFO@TEDXVEGHEL.NL

Copyright ©2019 All rights reserved