TEDxVeghel krijgt een vervolg: ‘Het wordt een editie waar nog lang over wordt nagepraat’

03.01.2019

 

TEDxVeghel keert op 4 oktober 2019 terug op de Noordkade in Veghel. Het wordt de derde editie van het aansprekende en inspirerende sprekersevent. Ellen Minkels is, net als de voorgaande edities, de drijvende kracht achter het evenement. “We zijn van lokaal naar nationaal gegaan. Nu gaan we van nationaal naar mondiaal”, zegt ze vol ambitie.

 

Het thema van de derde editie is Change. Denk aan veranderingen op het gebied van technologie, milieu, de mensheid, gezondheidszorg, duurzaamheid en onderwijs. Er is weer ruimte voor 750 genodigden. Er wordt momenteel overlegd of er iets mogelijk is met een additionele livestream/ presentatie in De Blauwe Kei. De gesprekken met sprekers zijn in volle gang en dertien sprekers hebben al toegezegd te komen. Ellen vertelt dat ze teruggaan van twintig sprekers naar zestien. “Ik ben het er eigenlijk nog steeds niet mee eens, maar na lang aandringen van mijn wederhelft en het team ben ik overstag gegaan.” Willie Minkels vult aan: “Vrijwel iedereen was het met me eens hoor. Nu is er meer tijd om te netwerken. Daar is behoefte aan.” Knap dat Willie en het team dit er doorheen heeft gekregen, want als Ellen eenmaal op stoom is, probeer haar dan maar eens af te stoppen. Editie één van TEDxVeghel in 2016 was een succes. Editie twee van TEDxVeghel in 2017 was een succes. Of editie drie een succes wordt, lijkt voor de hand te liggen. Maar waarom zit er een jaar tussen. Ellen legt uit: “Goed werk heeft tijd nodig. De komende editie wordt groter, nog beter en meer dan de vorige twee. Daar hebben we afdoende tijd voor nodig. Alle sprekers komen van origine uit Nederland, maar wonen of werken voor een groot deel in het buitenland. De voertaal op 4 oktober is gewoon Nederlands.” Doordat de sprekers niet in de buurt wonen, blijven ze wat langer hangen en kan er uitgebreid genetwerkt worden.

Het was overigens lange tijd maar de vraag of er wel een derde editie zou komen. “Het is klere-veel werk. Maar toen ik hoorde wat voor impact TEDxVeghel op de sprekers heeft gehad, was ik om. Wij bieden de sprekers een prachtig podium waar ze zich kunnen profileren. Daar is al van alles uitgekomen, van een nieuwe baan tot de verkoop van een huis en van inspireren tot het totaal omgooien van de levensvisie. Ik krijg kippenvel als ik terugdenk aan al die verhalen die me hebben bereikt.”

 

Citymarketing

De bibliotheken doen weer mee en Ellen is, samen met Elly van der Meyden (lid van het TEDxVeghel/Meijerijstad bestuur), in gesprek met verschillende ambassades. “Seattle, Washington, New York, Brussel, Kopenhagen, Shanghai en Shenzhen hebben al toegezegd te gaan streamen. Nederlanders die daar wonen kunnen TEDxVeghel live en semi-live volgen. Er zijn natuurlijk flinke tijdsverschillen en daar moeten we rekening mee houden. Op dit project zetten we extra mensen. Het is een cadeautje van ons aan de Nederlanders daar.” 
De organisatie wil het evenement Meierijstad-breed trekken. “Het is goede citymarketing voor Veghel, maar ook voor Sint-Oedenrode en Schijndel. Er vindt kruisbestuiving plaats waar iedereen beter van wordt. Twee van de sprekers hebben zelfs een Veghelse, Rooise achtergrond.” De ondertitel Meierijstad wordt ook in het logo duidelijker zichtbaar.

 

‘Fantastische editie’

De verwachtingen voor de derde editie zijn hoog. Ellen is zich daarvan bewust: “In 2017 heeft TED, de moederorganisatie van TEDx, onze bezoekers een anoniem beoordelingsformulier opgestuurd. Hierop werd door bijna 250 bezoekers gereageerd. We kregen 120 tienen en een gemiddelde score van een negen. Ik ben trots op ons team en ik ben er heilig van overtuigd dat het weer een fantastische editie gaat worden. Eentje waar nog lang over wordt nagepraat.”

TED staat voor Technology, Entertainment, Design. De sprekers hebben het over allerlei zaken op het gebied van technologie, wetenschap en maatschappij. Alle talks worden gefilmd en online gezet en duren nooit langer dan 18 minuten. Zo bereiken de TED-talks niet alleen de mensen in de zaal, maar een miljoenenpubliek.

TEDxVeghel

INFO@TEDXVEGHEL.NL

Copyright ©2019 All rights reserved