JONAS RIETBERGEN

Creativiteit, millennials en technologie

Nederlands

English

Ik heb mijn eerste TEDx echt ervaren als de eerste keer zoenen met dat ene leuke meisje uit de klas. Wekenlang uitgekeken naar het schoolfeest waar het moest gaan gebeuren, mega zenuwachtig vlak voor het begint, een geweldig enthousiasme als je eenmaal op het podium staat en iets waarvan je nog dagen nageniet. Gelukkig sta je er niet alleen voor, maar krijg je veel hulp in de voorbereiding en weet je 100% zeker dat het je gaat lukken en een fantastisch applaus krijgt! Zowel van je coach, als van je publiek!

Jonas Rietbergen

Nieuwsgierig, kijkt verder dan de kangoeroes in de kinderboerderij. Klust aan Saabs. Vrije denker. Krijgt energie van grote transities. Circulaire economie believer.

Na de R.K. Basisschool Edith Stein te Zijtaart en het Zwijsen College in Veghel was het tijd om verder te kijken dan de kangoeroes in de kinderboerderij aan de Corsica. Nijmegen en bedrijfskunde waren de eerste keuze, maar mijn wereld werd pas echt breder toen ik VP werd bij AIESEC Nijmegen. Het tweede jaar na oprichting dus genoeg om aan te timmeren en internationale studenten en congressen smaakten naar meer. Het werd een jaar studeren in Amerika. Nog herinner ik me de vlucht ernaar toe waarin ik plotseling besefte dat ik er helemaal alleen voorstond. Dat had de folder me niet verteld.

Het werd mijn eerste grote leermoment, om zo alleen nieuwe vrienden te maken en het land van the Home and the Free te verkennen. De uni lag 30 minuten van NYC af, met een ochtendtrein die direct aansloot op de eindtijd van goede stapavonden. Ideale plek dus.

Na dat avontuur tijd voor de master strategie en omdat internationaal voortaan op mijn voorhoofd stond samen met de Rector Magnificus het Internationale Radboud Universiteit Nijmegen netwerk opgericht. Mijn lezing over het durven verder te kijken dan hetgeen je al kent (de spreekwoordelijke kangoeroes van de kinderboerderij) staat me nog helder voor de geest en maakte indruk. De zenuwen die daar aan vooraf gingen kan ik ook elk moment ophalen.

Na mijn studie was het tijd voor Amsterdam en grote transities te begeleiden als consultant. Dat vak beviel mij uitstekend omdat ik direct veel kon en mocht verkennen, de sky was de limit in termen van professionele ontwikkeling. PwC introduceerde mij in de wereld van grote transformaties, impact maken in moeilijke situaties en de transformatie naar de circulaire economie.

Internationale opdrachten in Spanje, UK, Zuid Afrika en Dubai leerden me ook om in een andere culturele context verandering teweeg te brengen. Maar wat ik soms miste was creativiteit en echte innovatie. Als consultant mag je hele mooie dingen doen, maar de tofste projecten doen organisaties zelf. Ik ging op zoek naar creatie en innovatie en kwam uit bij de Efteling. Er bleek snel een hele wereld achter de Wereld vol Wonderen te zitten. Als strateeg was het schrijven van de Visie 2030 één van mijn eerste projecten. Inmiddels vele projecten verder mag ik nu de snoepwinkel van de Efteling leiden: het innovatieprogramma. Uit dat programma ontstaan schitterende projecten zoals de VR virtuele Droomvlucht die ervoor zorgt dat ook gasten met een beperking van de Droomvlucht kunnen genieten. Technologie faciliteert hierin echt het verhaal, een mantra uit 1952 en nog steeds een visionair inzicht dat mij elke dag inspireert.

TEDxVeghel

INFO@TEDXVEGHEL.NL

Copyright ©2019 All rights reserved