Powervrouwen over CHANGE tijdens TEDxVeghel op 4 oktober 2019

04.09.2019

 

Met trots kondigen we sprekers 14 en 15 aan; twee powervrouwen! Beide vrouwen bij wie CHANGE de verbindende factor is. Zij maakten beiden een belangrijke beslissing in hun leven in het jaar 2014. Het jaar van de Olympische Winterspelen, het WK in Brazilië en de sportsuccessen die we daar behaald hebben. Over CHANGE gesproken.

 

Sabine Boogaard, ex-kankeronderzoekster Colombia

Stel je voor, net afgestudeerd in Pedagogiek, een Master in Gezondheidswetenschappen en als PhD aan het werk kunnen en 2,5 jaar later een rigoureuze beslissing nemen, waarbij je 180 graden de andere kant op gaat.
Sabine: “Van huis uit kreeg ik mee dat een goede opleiding en daarna een goede baan de basis zijn van een zekere toekomst en een gelukkig leven. Maar daar dacht ik heel anders over. Ik voelde altijd al de drang het anders te doen dan wat ‘normaal’ is”. Na een aantal jaren wetenschappelijk onderzoek te hebben gedaan en als onderzoekster over de hele wereld gereisd te hebben naar zeker niet de landen die als eerste in je opkomen, maakte ze een fantastische tijd mee. Toch bleef er iets knagen, een gevoel dat bleef sluimeren naar meer vrijheid en meer avontuur.

In 2013 ontmoette Sabine haar man en in 2014 was de keuze snel gemaakt. Emigreren naar Colombia, waar ze direct aan de slag ging als wetenschappelijk onderzoeker bij het Nationaal Kanker Instituut van Colombia. Na ruim 2 jaar namen ze samen een besluit en Sabine stopte met haar werk als wetenschappelijk onderzoeker en met haar man verhuisde ze naar het platteland van Colombia. Een leven in de natuur, zelfvoorzienend, een paardenboerderij en een hond, een vrij leven waarvan zij genieten, elke dag weer.

 

Nelleke van der Puil, Vice President Materials LEGO Group

LEGO, wie kent het niet!? 99% van de mensen die we kennen, heeft LEGO of in de speelkamer staan of op zolder, waar het wordt bewaard voor de volgende generatie LEGO liefhebbers. LEGO staat klaar om te verkopen via Marktplaats of via een Facebookgroep. Bakken vol met LEGO die je niet snel bij het afval ziet staan. Het wordt ook wel het meest duurzame speelgoed genoemd omdat generaties het bewaren en doorgeven.

Ieder jaar wordt er ruim 90.000 ton plastic verwerkt tot miljoenen LEGO blokjes… Over CHANGE gesproken, daar mag Nelleke zich iedere dag mee bezig houden want vόόr 2030 moet LEGO uit milieuvriendelijke of gerecyclede materialen bestaan.

Bekijk de film die LEGO hiervoor ontwikkelde: https://youtu.be/CseIzpf9llw

En dit mag Nelleke voor elkaar gaan krijgen. Nelleke is technisch, was dagelijks te vinden in de collegezalen en het laboratorium van de universiteit van Delft. Na promotieonderzoek kreeg ze de mogelijkheid om te gaan werken in New York. Daarna ging ze terug naar Amsterdam waar ze 13 jaar heeft gewerkt bij een High Tech Startup; Avantium Technologies.

Nelleke werd moeder van 2 zoons, met wie het leven nog veel leuker werd. In 2014 kreeg ze de kans om te gaan werken bij the LEGO Group, waar zij een droombaan mocht gaan vervullen. Er lag een bijzondere opdracht op haar bureau, ‘voor 2030 moeten alle LEGO-steentjes duurzaam of recyclebaar zijn’.

TEDxVeghel

INFO@TEDXVEGHEL.NL

Copyright ©2019 All rights reserved