Lotte Klaver en Willem Peter de Ridder, sprekers TEDxVeghel, “kijken” beiden naar de toekomst

11.09.2019

 

De sprekersstal nadert haar voltooiing, Lotte Klaver en Willem Peter de Ridder zijn respectievelijk spreekster en spreker nummer 16 en 17. Lotte is 20 jaar jong en afgestudeerd als fotografe. Willem Peter de Ridder is docent en futuroloog en gefascineerd door wat technologie voor impact zal hebben op de wereld “at large”.

 

Documentaire als het donker wordt

Lotte kwam in het begin van dit jaar in het nieuws door een indringende documentaire die over haar en haar twee jaar jongere zusje Roos is gemaakt. Beiden kregen twee jaar geleden te horen dat ze lijden aan het Syndroom van Usher. Door Usher krijgen ze alle twee binnen afzienbare tijd doofblindheid. Een wereld van stilte EN duisternis. Als je deze zin zo leest, dan lijkt krijgen alsof het een cadeautje is. Niets is helaas minder waar. Het syndroom van Usher is simpelweg een super verkeerd lotje uit de genenloterij. Beide ouders hebben een gen waardoor een nakomeling van hen, 25% kans heeft op deze afschuwelijke beperkingen. Het gezin heeft drie dochters, de oudste dochter Linde heeft het gelukkig niet maar Roos en Lotte hebben de dikke vette pech dat ze het wel hebben. Wat doe je als je dit desastreuze nieuws te horen krijgt? Wat gaat er door je heen? Hoe ga je dit, als je pas afgestudeerd bent als kersverse fotografe aanpakken?

 

Toekomst

Lotte bekijkt de wereld, de toekomst natuurlijk met hele andere ogen dan Willem Peter. Deze futuroloog ziet als onderliggende verandering van alles om zich heen, Kunstmatige Intelligentie als de grote disruptor! Werk, overheid, steden, educatie maar zeker ook gezondheid, zijn versneld aan vele veranderingen onderhevig met als basis Kunstmatige Intelligentie (KI).  Willem Peter schetst de toekomst. Wat zijn de exponentiele ontwikkelingen van nieuwe technologieën in de 4e industriële revolutie? We leven in de tijd van het digitaal darwinisme: de veranderingen gaan sneller dan het aanpassingsvermogen van personen, organisaties en de maatschappij. Hoe krijg je grip op die toekomst en hoe doen Nederlandse bedrijven het op dit gebied vergeleken met de VS of China? Zijn we het slimste kindje van de klas of lopen we op dit technologisch gebied, een stuk achter?
Goed of slecht? Daar zal Willem Peter uitgebreid op ingaan, vooral op het feit of we hiervoor überhaupt bang moeten zijn of dat we dit moeten omarmen.

 

Gezondheid en KI

Usher is een ziekte die sinds jaar en dag bestaat maar waar simpelweg nog geen oplossing voor gevonden is. Het menselijk lichaam is complex, soms nog te complex, ook voor steeds verbeterde wetenschappelijke onderzoekstechnieken.
“Ik hoop van ganser harte dat er talloze ontdekkingen worden gedaan waardoor genetische ziektes, waarvan Usher er eentje is, compleet worden uitgebannen. Soms moet je kunnen dromen en hopen, hopen dat er snel een halt toegeroepen kan worden aan een levensveranderende ziekte als Usher, zegt Ellen Minkels, TEDxVeghel peinzend. “We zijn als organisatie alleen maar blij dat we deze sprekers een breed platform kunnen bieden om hun boodschap aan zoveel mogelijk mensen door te kunnen geven”, voegt ze hier nog aan toe.

Volgende week wordt de allerlaatste spraakmakende spreker aangekondigd waarna het aftellen naar 4 oktober kan beginnen.

TEDxVeghel

INFO@TEDXVEGHEL.NL

Copyright ©2019 All rights reserved