‘Kan niet’ bestaat niet voor spreker TEDxVeghel

26.06.2019

 

Op vrijdag 4 oktober weten veel interessante sprekers hun weg te vinden naar Veghel, waaronder de in Raamsdonkveer gestationeerde Robert Dingemanse. Eerder werden Rob van Eck (Ecdo, Shenzen), Jonas Rietbergen (Efteling, Kaatsheuvel) en Paul Verhoef (ESA, Parijs) al onthuld als sprekers van de derde editie van TEDxVeghel.

 

PAL-V

Het bedrijf PAL-V is bezig met een complex project. Zelf beschrijven ze het als volgt: ‘Het ontwikkelen van een vliegende auto kost veel tijd en veel doorzettingsvermogen’. Linda Jacobs, lid van het bestuur van TEDxVeghel, voegt daar het volgende aan toe: “Het mag dan wel een revolutionaire ontwikkeling worden genoemd. Dit mede omdat PAL-V een dergelijk voertuig heeft ontwikkeld dat volledig voldoet aan de bestaande regelwetgeving. Dat is toch even wat anders dan zomaar een concept uitvoering”, concludeert ze. Robert voorspelde begin jaren negentig een straatbeeld vol mobieltjes. Iedereen verklaarde hem voor gek destijds. Die voorspelling is echter in zijn geheel uitgekomen. Nadat hij afstudeerde aan de Universiteit van Delft en hierna zijn MBA haalde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam begon hij zijn carrière bij Philips. Hij stond aan de weg van de breedbeeldtelevisie. “Mijn eerste lancering staat bij mij thuis, de eerste breedbeeldtelevisie ooit gemaakt in Europa, met een beeldscherm van 39 inch en maar liefst 90 kilo zwaar”, vertelt Robert. In 2003 is Robert samen met een aantal collega’s Redesign Partners gestart om hetzelfde maar buiten Philips te doen. Zo kwam hij in contact met het team dat een concept had ontwikkeld voor een vliegende auto. De uitdaging was geboren en in 2008 startte hij PAL-V. Na jaren van ontwikkeling, bloed, zweet en ongetwijfeld af en toe tranen, staat er een prachtig robuust product dat in Genève dit jaar groots en vol trots gelanceerd werd. Waar vroeger ademloos naar de tekenfilmseries van Jetsons werd gekeken, waar naar het werk werd gevlogen met een aerocar, lijkt die fantasie plotseling compleet achterhaald en betreden we anno 2019 daadwerkelijk Orbit city.


Cugnot en gebroeders Wright

Zodra Nicolas Cugnot de auto uitvond en de gebroeders Wright hun eerste succesvolle vlucht maakten, begonnen mensen te fantaseren over een ultieme combinatie; een vliegende auto. Het bleek ingewikkelder te zijn dan aanvankelijk was ingeschat. Toch verwacht men, nu de oplossing er is, dat dit de ultieme vrijheid in mobiliteit gaat creëren. “De PAL-V Pioneer Edition is voor degenen die deel willen uitmaken van de groep van 90 die samen met ons geschiedenis gaan schrijven. Samen nemen we het voortouw in een mobiliteitsrevolutie, waarbij we gaan auto’s meer hebben die alleen kunnen rijden”, zegt Robert. het team van PAL-V heeft hard verder gewerkt aan de ontwikkeling. De PAL-V Liberty is te koop voor 499.000 euro. De eerste oplage bestaat uit 90 exemplaren. Ellen is trots dat Robert naar Veghel komt: “Hij is de eerste die een vliegende auto op de markt heeft gebracht”, besluit ze.

TEDxVeghel

INFO@TEDXVEGHEL.NL

Copyright ©2019 All rights reserved