Eerste twee sprekers derde editie TEDxVeghel bekend

06.06.2019

 

VEGHEL | Rob van Eck en Jonas Rietbergen zijn de eerste twee sprekers van de derde editie van TEDxVeghel (Meierijstad). TEdxVeghel vindt dit jaar plaats op vrijdag 4 oktober in de Koekbouw én theater De Blauwe Kei op de Noordkade in Veghel.

 

Bijna twee jaar geleden vond de tweede, succesvolle editie van TEDxVeghel plaats. Toen was het hoofdthema ‘kennis’ en waren er twintig sprekers. De organisatie heeft voor de derde editie ambitieuze doelstellingen gedefinieerd en dat betekende een voorbereidingstijd van maar liefst twee jaar. Aangezien de x staat voor vrijwillig en elk lid van de organisatie dit doet naast zijn of haar dagelijkse job, betekent dat zonder meer een uitdagende taak. “Meierijstad staat om veel aspecten bekend, waaronder voeding en ondernemerschap. Het spreekt voor zich dat we een aantal sprekers hebben gezocht die hier zijn geboren en getogen, maar door studie en baan hun vleugels hebben uitgeslagen”, aldus Ellen Minkels, initiatiefneemster van alle drie de edities.

 

Rob van Eck

Rob is een avontuurlijke Brabantse ondernemer. Hij houdt van uitdagende mensen en technologie, is een teamspeler met een work-hard-play-hard houding. “‘t Braadspit is een bekend fenomeen binnen de Veghelse gemeenschap. Rob van Eck is de zoon van de voormalige eigenaar. Na het Zwijsen vertrok hij naar de HEAO, waar hij International Marketing Management studeerde, met een stage in Stuttgart en een afstudeerstage in Aruba”, vertelt Ellen. Na een kort intermezzo bij Acer besloot Rob toch maar de knoop door te hakken en meteen te gaan voor zijn MBA op Nyenrode. Ellen vervolgt: “Blijkbaar had hij de smaak zo te pakken, dat hij ook maar meteen zijn Masters of Science erbij pakte. Toen hing hij zijn studieboeken aan de wilgen en begon aan zijn internationale carrière door eerst voor Oracle in Ierland te starten. Daar viel hij op door zijn resultaatgerichtheid en al snel werd hij door het Eindhovense Edco gevraagd om voor hen een filiaal in China op te zetten.” Rob twijfelde, maar uiteindelijk vertrok hij in 2005 naar Shenzhen (China). “Hij komt nog regelmatig terug naar Nederland, maar hij heeft zijn hart toch echt wel verloren aan zijn nieuwe thuisland. Met een Chinese vriendin en zoon, een beter begrip van de cultuur en taal, ziet hij zich niet zo snel terugkeren naar zijn geboorteplek Veghel”, zegt Ellen. 
Robs talk gaat over zijn leerschool in China en hij stelt zich de vraag: ‘of we niet beter Chinees in plaats van Engels als tweede taal moeten leren?’


Jonas Rietbergen

Jonas is nieuwsgierig, kijkt verder dan de kangoeroes in de kinderboerderij. Hij is een vrije denker en krijgt energie van grote transities. Jonas gelooft in een circulaire economie. Ellen: “Jonas is opgegroeid in Zijtaart. Ook hij bezocht het Zwijsen College in Veghel om vervolgens in Nijmegen bedrijfskunde te studeren. Zijn wereld werd pas echt breder toen hij VP werd bij AIESEC Nijmegen, waarna hij besloot een jaar te gaan studeren in Amerika. Later richtte hij samen met de Rector Magnificus het Internationale Radboud Universiteit Nijmegen netwerk op.” Na zijn studie ging Jonas grote transities begeleiden als consultant bij PWC in Amsterdam. PWC introduceerde hem in de wereld van grote transformaties, impact maken in moeilijke situaties en de transformatie naar de circulaire economie. Internationale opdrachten in Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Dubai leerden hem ook om in een andere culturele context verandering teweeg te brengen. De tocht naar meer creativiteit en echte innovatie kwam uit bij de Efteling. Een van de eerste projecten als strateeg was het schrijven van de Visie 2030. Inmiddels is hij vele projecten verder en zit hij midden in de allergrootste snoepwinkel die hij zelf mag leiden: het innovatieprogramma”, legt Ellen uit. Jonas’ talk is een combi van creativiteit en innovatie. Ondanks het feit dat de eerste twee sprekers mannelijk zijn, verzekert Ellen dat het aantal vrouwelijke sprekers voor deze editie opmerkelijk hoog is. “Liefst zes van de zestien, wonend in Noord- en Zuid-Amerika, Denemarken, Zuid-Afrika, en Nederland”, verklapt ze vast.

TEDxVeghel

INFO@TEDXVEGHEL.NL

Copyright ©2019 All rights reserved