BNR Nieuwsradio zendt gedurende TEDxVeghelMeierijstad uit op de Noordkade

09.07.2019

We vonden het in het begin van dit jaar al helemaal fantastisch dat in de aanloop naar de Provinciale Verkiezingen, Eva Jinek en Jeroen Pauw de weg naar Veghel Meierijstad wisten te vinden. Op 14 en 15 maart waren ze live met hun programma vanuit Cultuur café De Afzakkerij in Veghel. 

TEDxVeghel Meierijstad gaat dit aanvullen met BNR Nieuwsradio. Op 4 oktober wordt het programma ZAKENDOEN vanuit de Noordkade uitgezonden. “Hoe dit allemaal ingevuld gaat worden, moeten we nog gaan bekijken maar duidelijk is dat BNR gecharmeerd is van onze sprekerslijst, vertelt Ellen Minkels, initiatiefneemster van dit inmiddels al weer derde TEDx evenement. “We hebben natuurlijk geen invloed op dit programma, dat willen we ook helemaal niet, maar we hopen natuurlijk wel dat sommige sprekers een mooie gelegenheid krijgen om hun TALK of gedachtegoed breder toe te lichten”. “Het is ABSOLUUT NIET de bedoeling dat BNR de talks gaan streamen, daar worden totaal andere mogelijkheden voor ter beschikking gesteld”, voegt ze ter verduidelijking hier nog aan toe.

 

“Hoe dit allemaal ingevuld gaat worden, moeten we nog gaan bekijken maar duidelijk is dat BNR gecharmeerd is van onze sprekerslijst”, vertelt Ellen Minkels, initiatiefneemster van dit inmiddels al weer derde TEDx evenement. “We hebben natuurlijk geen invloed op dit programma, dat willen we ook helemaal niet, maar we hopen natuurlijk wel dat sommige sprekers een mooie gelegenheid krijgen om hun TALK of gedachtegoed breder toe te lichten”. “Het is ABSOLUUT NIET de bedoeling dat BNR de talks gaan streamen, daar worden totaal andere mogelijkheden voor ter beschikking gesteld”, voegt ze ter verduidelijking hier nog aan toe.

 

Sprekersstal

De sprekersstal bestaat uit 16 sprekers waarvan de helft ingevlogen wordt. 3 sprekers komen uit de VS, 2 uit China, 1 uit Zuid-Afrika, 1 uit Frankrijk, 1 uit Denemarken, de andere 8 uit Nederland. Een paar dingen hebben ze gemeen: 
1. allemaal zijn ze onderdeel van CHANGE, het thema deze derde editie. 2. ze zijn van Nederlandse afkomst en zijn deze taal ook nog steeds machtig. 
Deze dag heeft ambitieuze doeleinden die het 110 koppige vrijwilligersteam allemaal waar wil maken, waaronder de boodschap zo breed mogelijk naar voren brengen. Daarbij worden bibliotheken in Nederland en ambassades wereldwijd ingeschakeld. Het hele evenement getuigt van een wereldse blik blik gezien de wereld met alle technologieën die geboden worden, ook steeds kleiner en compacter lijkt te worden.

Overzicht ambassades en bibliotheken

Op de website van TEDxVeghel staan momenteel de volgende bibliotheken al vermeld: Amersfoort, Lelystad, Den Helder, Groningen, Middelburg, Hengelo, Veghel, Oldenzaal, Eindhoven, Tilburg. Noordwijk, Dordrecht en Waddinxveen. Deze laatste heeft zelfs een zaal gereserveerd voor 100 personen en gaat er een eigen evenement van maken”, vertelt Elly van der Meijden, projectmanager bibliotheken en ambassades, bestuurslid TEDxVeghel gepassioneerd. “De lijst van deelnemende ambassades wordt inmiddels veel te lang om die allemaal te vermelden maar de reikwijdte van deze dag is ongelooflijk breed. Veghel is echt een prachtig episch centrum. We gaan van San Francisco, Pretoria, Mozambique, Rome, Oslo Brussel tot Shanghai. Dit is zeker een uitdagende taak en als het dan lukt om weer een ambassade of bibliotheek aan boord te krijgen, dan is het ongelooflijk kicken en geeft dit veel energie”, verklaart ze met een glimlach. 
Dat daarbij de ambassade in Brussel een ruimte voor 100 personen heeft gereserveerd, is een extra kers op de taart.

 

High Tech Campus en Zwijsen College

Ook gaat er een kruisbestuiving plaatsvinden met de High Tech Campus in Eindhoven, door Forbes Magazine uitgeroepen tot een van de meest intelligente gebieden van de wereld. Er wordt een conferentieruimte van maar liefst 300 personen vrijgemaakt. Daar kunnen werknemers van de High Tech Campus op inschrijven. Duidelijk zal worden waar de interesse ligt en gekeken zal worden of de spreker eventueel gedurende de dag ter plekke vragen kan beantwoorden. 
Drie sprekers van de derde editie, waaronder Jonas Rietbergen, Rob van Eck EN de keynotespreker -die nog niet aangekondigd is- zijn alumni van het Zwijsen College. Daarom wordt er druk beraadslaagd wat er nog opgezet kan worden om leerlingen van het Zwijsen de kans te bieden, deze drie personen alle vragen te stellen die bij ze opkomen. Het spreekt voor zich dat de inhoud van deze drie talks bekend zijn en gekeken wordt, hoe hier op in geschoten kan worden door middel van bijvoorbeeld een aangepaste “College Tour”.

 

Inmiddels zijn er 6 namen van de sprekersstal bekend gemaakt, waaronder
Jonas Rietbergen, strateeg Efteling 
Rob van Eck, directeur Edco, Shenzhen
Paul Verhoef, directeur European Space Agency, Parijs
Michiel Bakker, directeur Google, Mountain View
Robert Dingemans, CEO PAL-V, Raamsdonkveer
En de eerste vrouw Belinda van Valkenburg, ex Pixar, Brooklyn

TEDxVeghel

INFO@TEDXVEGHEL.NL

Copyright ©2019 All rights reserved