Martijn Karrenbeld en Joost van den Hoek: nieuwe sprekers TEDxVeghel 3e editie

14.08.2019

 

Op het eerste oog lijken deze twee sprekers niet veel gemeen te hebben. Joost is stedenbouwkundige bij de NITA Group en woont in Shanghai. Martijn is Private Global Sector Leader bij Arcadis en woont in Enspijk – gemeente Zaltbommel. Toch is er één gemeenschappelijke factor: de Zuidas.

 

De Zuidas

Het hoofdkantoor van Arcadis is gehuisvest op de Zuidas in Amsterdam, een zakendistrict in “ontwikkeling”, zoals het zo mooi op Wikipedia wordt omschreven. De Zuidas ligt aan weerszijden van de Ringweg-Zuid (A10) tussen de rivieren Amstel en Schinkel. Begin van deze eeuw werd dit prestigieuze project gestart en als we de plannen mogen geloven, dan zal één van de grootste infrastructurele projecten, de complete Zuidas, rond 2035 klaar zijn. Joost heeft meegewerkt aan het realiseren van de eerste fase van de Zuidas voordat hij naar China vertrok om daar als stedenbouwkundige te gaan werken aan megaprojecten. Shanghai, een megastad, die qua inwoneraantal vergeleken mag worden met Nederland, terwijl het “slechts” een stad blijft.

 

Duurzaamheid

Beide heren hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan, niet alleen beroepshalve maar zeker ook op het persoonlijke raakvlak.

Martijn studeerde milieukunde en startte met het ideologische standpunt om vervuilde “zooi” uit de grond te halen. Dit gedachtegoed is verstrengeld in zijn zakelijke maar zeker ook in zijn persoonlijke DNA. Hij startte in zijn eigen kleine gemeenschap Enspijk, een prachtig initiatief om zonder te veel inmenging van de gemeente, voor het jaar 2030 deze gemeenschap CO2 neutraal te krijgen. Daar gaat zijn TED-talk dan ook hoofzakelijk over. Iedereen kan iets doen – je kunt starten met micro-initiatieven en een verschil maken.

Joost werkt op super macroniveau. Hij groeide op in Sint Oedenrode waar de Dommel en de weilanden zorgen voor een pittoreske uitstraling.

“Dit zijn twee unieke sprekers die ons zullen informeren wat kleinschaligheid en grootschaligheid allemaal kan doen en betekenen. De een staat voor verstedelijking, de ander meer haaks op dit fenomeen. Beide sprekers bieden sterke argumenten en het worden TED-talks waar we zeker het nodige van gaan opsteken en leren”, concludeert Ellen Minkels, initiatiefneemster TEDxVeghel.

Karrenbeld en Van den Hoek zijn respectievelijk spreker nummer 9 en 10.

 

Sprekers TEDxVeghel

Oorspronkelijk werd aangekondigd dat de derde TEDxVeghel editie 16 sprekers zou hebben. Toch is dit aantal uitgebreid naar 18 sprekers. “Dat klopt. Ondanks het feit dat we echt wilden gaan voor 16 sprekers, zijn de laatste twee sprekers die erbij zijn gekomen van dusdanige hoge waarde, dat je daar simpelweg geen nee tegen kunt zeggen. CHANGE betekent ook dat je je plannen moet kunnen aanpassen als er te veel mooie kansen zijn voor nog een spreker EN natuurlijk voor de genodigden en alle luisteraars”, voegt ze daar glimlachend aan toe. “We werken al meer dan twee jaar aan dit event, we willen echt voor iedereen de kruisbestuiving maximaliseren, dan moeten we simpelweg nog maar een tandje bijzetten”, aldus Ellen.

Op 4 oktober 2019 vindt alweer de derde TEDxVeghel editie plaats waarbij 18 sprekers de TED-talk van hun leven gaan geven. 9 Sprekers worden hiervoor uit alle delen van de wereld ingevlogen, de andere 9 sprekers komen uit Nederland.

Alle sprekers zijn Nederlands, spreken Nederlands en zijn CHANGE of onderdeel van CHANGE, het thema waar het in deze editie omdraait. De sprekers geven hun voordracht twee keer; één keer in het Nederlands in de Koekbouw. Deze TED-talks worden nationaal gestreamd naar bibliotheken die zich hiervoor hebben aangemeld. De Engelstalige TED-talks worden gepresenteerd in de Blauwe Kei en worden mondiaal gestreamd naar Nederlandse ambassades die zich hiervoor hebben aangemeld. De organisatie laat met trots weten dat het event nationaal én wereldwijd gestreamd gaat worden.

TEDxVeghel

INFO@TEDXVEGHEL.NL

Copyright ©2019 All rights reserved