Thomas Dekker spreekt in Veghel, laatste TEDx-spreker blijft geheim

Dinsdag, 30 mei, 2017

De eerste editie van TEDxVeghel (Meierijstad) op 10 juni 2016 was een succes. "De lat voor de tweede editie op vrijdag 9 juni op de Noordkade in Veghel ligt hoger en als team hebben we er vertrouwen in dat we onze ambitieuze doelstellingen waar gaan maken", aldus Ellen Minkels, initiatiefneemster van TEDxVeghel. Thomas Dekker is spreker nummer 19. De naam van de laatste spreker blijft voorlopig geheim.

"Normaliter zouden we nu de namen van de laatste twee sprekers bekend maken, maar we hebben dit keer een mystery speaker waarover we meer onthullen als hij of zij op het podium staat. Een TEDxTalk verlangt net iets meer dan een speech en soms moet je de druk ook niet te hoog willen maken", legt Ellen uit.

Thomas Dekker

De naam die de organisatie wel maar wat graag bekend maakt, is die van Thomas Dekker. De ex-profwielrenner won als jong talent de ene na de andere wedstrijd om vervolgens op zeer jonge leeftijd profwielrenner te worden. Hij was zo bezeten en gepassioneerd van wielrenner dat hij zijn havo niet eens meer afmaakte. Zijn focus lag maar op een ding en dat was wielrennen. Hij vertrok alleen naar Italië om daar beter te kunnen trainen in de bergen. Thomas liet daarbij familie en vrienden achter in de verwachting nog sterker te worden. Optimistisch, vol dromen begon hij aan zijn eigen levensrit. Deze kende veel hoogtepunten, maar zoals in zijn boek beschreven, ook de nodige obstakels en desillusies Het leven van een prof is blijkbaar eenzamer dan gedacht en de druk is (te) hoog. Wielrennen is een van de zwaarste sporten die er is. De kick, adrenaline om die continue fysieke en mentale strijd aan te gaan, is verslavend. Toch zal Thomas dit niet meer ondervinden, nooit meer meemaken. Hij stopte op 30-jarige leeftijd.

Senior ontmoet junior

Stel dat Thomas met de kennis en ervaring die hij nu heeft zichzelf moet begeleiden als het aanstormend talent dat hij op 15-jarige leeftijd was. Hoe zou hij zichzelf beschermen tegen alle valkuilen? Thomas senior ontmoet Thomas junior. "We hebben veel met Thomas gesproken en het opmerkelijke is de Thomas die je dan leert kennen zo ongelooflijk verschilt van de persoon die je denkt te zien op tv. Ik hoop dat we tijdens deze Talk een beter beeld krijgen van hem. De verwachting is dat jong talent hier datgene uit kan halen waar hij op die leeftijd zo ongelooflijk veel behoefte aan had", vertelt Ellen.

TEDxVeghel op 9 juni heeft 500+ genodigden en de dag is al weken helemaal vol. Mensen kunnen echter in meer dan 50 bibliotheken in Nederland de livestream zien waaronder in de bibliotheek in Veghel en diverse kerkdorpen.