Mark Raben en Erik Boekesteijn volgend sprekersduo TEDxVeghel

Vrijdag, 14 april, 2017

De allereerste editie van TEDxVeghel werd op 10 juni 2016 succesvol afgesloten. "De lat voor de tweede editie op 9 juni op de Noordkade in Veghel ligt hoger en als team hebben we er vertrouwen in dat we onze ambitieuze doelstellingen waar gaan maken", aldus Ellen Minkels, initiatiefneemster van TEDxVeghel. Mark Raben, CTO van SAP en Erik Boekesteijn van de Koninklijke Bibliotheek zijn de volgende sprekers die naar Veghel afreizen. 

Kennis is het thema van de tweede TEDxVeghel editie. Van oudsher wordt de bibliotheek gezien als een informatiebron waar je ongelooflijk veel uit kunt putten. Toch is de bibliotheek in de 21ste eeuw niet meer te vergelijken met wat het was in de vorige eeuw. Het uitlenen van boeken is nog wel de basisfunctie van een bibliotheek, maar daar zijn veel additionele verantwoordelijkheden aan toegevoegd. Wat maakt een bibliotheek nu een goede of zelfs een exceptionele bibliotheek? Erik Boekesteijn, medewerker van de Koninklijke Bibliotheek, heeft over de hele wereld gezworven, vele bibliotheken bezocht en kan op een verfrissende wijze een uitermate enthousiaste blik geven op de rol van bibliotheken à la nu en morgen. De bibliotheek is een breed gewaardeerd concept, maar ook onderhevig aan vele vernieuwende opvattingen en stromingen. Een 'oude' wereld in een nieuw jasje.

Bitcoin

Ook de wereld van notarissen, bankiers, muzikanten, handelaren en die van ambtenaren gaat veranderen en wordt geraakt door een revolutionaire ontwikkeling op het gebied van technologie. Blockchain, de technologie achter bitcoin, is hier de oorzaak van. Mark Raben, Chief Technology Officer Presales van SAP EMEA (Europa, Midden Oosten en Afrika) heeft een aanstekelijke manier om je aandacht te vangen en Blockchain, op zich geen gemakkelijk te verklaren fenomeen, in hapklare brokken uit te leggen. Hij gaat aan de slag met blokken die gevuld zijn met informatie. Ellen: "Hij vergelijkt die met een soort grootboek waarin je transacties vastlegt. Tijd, inhoud en deelnemers dit ligt allemaal hermetisch vast en blokken worden versleuteld. Blokken worden als het ware als een ketting aan elkaar geregen waarbij heel opmerkelijk is, dat dit grootboek openbaar is. Toch kun je dit niet zomaar inzien en al helemaal niet zomaar veranderen."Bijzonder is, dat dit grootboek niet centraal staat, maar juist gedistribueerd. Het staat verspreid over een reeks van computers, ergens in de wereld. Dit maakt fraude complex zo niet vrijwel onmogelijk. Wat zijn nu de voordelen, wat zijn nadelen en wat gaat dit betekenen voor thema's zoals zekerheid, eigendom, media, finance en identiteit. Mark geeft duidelijk aan dat blockchain een prille ontwikkeling is die zeker een verwoestend karakter heeft. "Wat internet voor informatie betekende, gaat blockchain voor transacties doen. Mark neemt de luisteraars mee in een opzienbarende, disruptieve nieuwe technologie die consequenties heeft voor de manier waarop we werken en vooral ook met wie", besluit Ellen.