Erpse VN-bestuurder en professor volgende sprekers TEDxVeghel

Maandag, 23 april, 2017

De eerste editie van TEDxVeghel op 10 juni 2016 was een succes. "De lat voor de tweede editie op vrijdag 9 juni op de Noordkade in Veghel ligt hoger en als team hebben we er vertrouwen in dat we onze ambitieuze doelstellingen waar gaan maken", aldus Ellen Minkels, initiatiefneemster van TEDxVeghel. Peggy Vissers, gedelegeerd bestuurder Verenigde Naties in New York, en Lamber Royakkers, Professor TU Eindhoven technologie en ethiek, werden deze week gepresenteerd als sprekers tijdens TEDxVeghel (Meierijstad). Daarmee zijn de eerste zes sprekers bekend.

Uiteindelijk wordt het sprekerscollectief aangevuld tot twintig. Het volgende duo past naadloos in het programma en beide zijn een rolmodel voor de kwaliteit van deze tweede editie.

Peggy Vissers

Ook al woont ze in de Big Apple en werkt ze als gedelegeerd bestuurder voor de Verenigde Naties waarbij ze verantwoordelijk is voor het Midden-Oosten en Afrika, is Peggy opgegroeid in Erp. Vrienden en familie, waaronder haar ouders wonen er nog steeds. Na het Zwijsen College succesvol afgerond te hebben, is ze rechten gaan studeren. Ze verliet Nederland voor Buenos Aires en Bangkok om uiteindelijk in de VS te belanden. Ze is nu first secretary political affairs at permanent mission of the Netherlands bij de Verenigde Naties als

Haar aanwezigheid is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels goedgekeurd en haar vlucht naar Nederland is geboekt. "Er zijn wat extra stappen gezet om haar op 9 juni in de Koekbouw te krijgen. We gaan nog niet te veel verklappen over haar speech, slechts de titel: Fly like a butterfly but sting like a bee. Ondanks dat ze Nederland al enige jaren heeft verlaten, geeft Peggy haar talk, gewoon in haar moedertaal", aldus Ellen.

Lamber Royakkers 

Op een quasi onschuldige manier weet Lamber veel indruk te maken. Tussen neus en lippen door vertelt hij spijt te hebben dat hij niet echt doorgestudeerd heeft. Hij heeft 'slechts' vijf titels. Van meester in de rechten, naar ing. naar dr. ir en nogmaals ir. Vijf titels in acht jaar tijd. Ellen: "Dat gegeven is toch behoorlijk intimiderend. Hij had nog graag het conservatorium willen volgen. Gelukkig heeft hij een dochter van inmiddels 19 jaar jong die als je het met haar hebt over haar intelligente vader, begint te schaterlachen. Dat nuchtere gegeven zet iedereen meteen met twee voetjes weer terug op de grond." Inmiddels mag Lamber ook wel de titel auteur achter zijn naam zetten. Hij heeft een reeks boeken geschreven.

Explosie van intelligentie

"Momenteel bevinden we als ons maatschappij in een explosie van intelligentie. Kunstmatige intelligentie is een onderwerp dat regelmatig de hoofdpagina's van tijdschriften en kranten haalt. Robotisering zit in een versnellingsproces, maar waar trekken we als maatschappij de grens? Militaire robots, onbemande grondvoertuigen uitgerust met high tech camera's, communicatiemiddelen en zelfs machinegeweren worden ingezet in oorlogsgebieden zoals Afghanistan en Irak. Deze militaire robots worden dadelijk autonoom waarbij aanval en vernietiging door de robot zelf wordt bepaald", legt Ellen uit. Volgens Lamber moeten we bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligente systemen de menselijke waardigheid waarborgen en niet achteraf correcties aanbrengen als een lapmiddel. Dan zijn we volgens hem te laat en laten we ons regeren door de kunstmatige intelligentie. De titel van zijn speech is toepasselijk: Hoe blijven we de kunstmatige intelligentie de baas?