Drie sprekers toegevoegd aan programma TEDxVeghel

Vrijdag, 26 mei, 2017

De eerste editie van TEDxVeghel (Meierijstad) op 10 juni 2016 was een succes. "De lat voor de tweede editie op vrijdag 9 juni op de Noordkade in Veghel ligt hoger en als team hebben we er vertrouwen in dat we onze ambitieuze doelstellingen waar gaan maken", aldus Ellen Minkels, initiatiefneemster van TEDxVeghel. Paula Smits, Tom Loois en Mies de Koning zijn spreker nummer 16, 17 en 18.

Wat deze sprekers met elkaar gemeen hebben is toch meer de menselijke basis van het onderwerp. Het thema van de tweede editie TEDxVeghel in de Koekbouw op de Noordkade, is kennis. Kennis kent vele vormen. "Je kunt het leren uit boeken, maar natuurlijk ook van elkaar. Sommige gebruiken veel creativiteit en hebben veel lef, andere gebruiken hun jarenlange- of hun dagelijkse ervaring", legt Ellen uit.

Mies de Koning

Mies is geboren en getogen in Sint Oedenrode. Toch wordt hij ingevlogen. De liefde deed hem belanden in New York. Met twee masters titels op zak was het niet zo problematisch om daar een uitdagende job te vinden. Hij kwam uiteindelijk terecht in de New York Public Library. Gezien het feit dat voor deze editie de Koninklijke Bibliotheek en de Openbare Bibliotheek partners zijn van TEDxVeghel, kijken veel medewerkers vooral uit naar deze talk. Wat is anders, wat is beter. Waarom is in de VS een bibliotheek echt first en waarom in Nederland toch meer second?

Tom Loois

Dat Tom ontwerper is, kun je eigenlijk van hem aflezen. Met zijn sprankelende ogen, prachtige woeste haardos straalt hij creativiteit uit. Hij besloot dat hij niet de hele dag achter een bureau wilde zitten en toch ook met zijn handen wilde werken. Hij kwam bij de Design Academie uit waar hij als ontwerper afstudeerde. Combineer dit met maatschappelijke issues en je komt bij TEDx uit voor een inspirerende talk over sex en design. Ellen: "Sex is een basisbehoefte. Dat is voeding ook en daarvoor heb je veel mogelijkheden. Als het om sex gaat, dan komt het toch al snel weer in de taboesfeer terecht. Tom vraagt zich hardop af wat design kan doen om sex te zien als fun en hier meer open over te zijn."

Paula Smits

In de rouwverwerking heeft Paula een ongelooflijk zwaar specialisme, mensen helpen die achterblijven na een zelfdoding. Ook zijn er veel mensen die vaak aan zelfdoding denken. De groep jongeren (15 tot 25) is schrikbarend aan het stijgen en in deze categorie is het doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. En dan heb je de groep mensen die een poging heeft ondernomen en waarbij dit mislukt is. Een heftig onderwerp dat, net als het onderwerp van Tom, ook nog in de taboesfeer zit. Paula vertelt openhartig haar verhaal en geeft een heldere blik op dit onderwerp.