Tweede duo sprekers TEDxVeghel Meierijstad bekend

Dinsdag, 4 april, 2017

Tweede duo sprekers TEDxVeghel Meierijstad bekend: Marlies de Bats van Dutch Cell Dogs en Lars Mulder, mede eigenaar van Lifetec Group. De overeenkomst; een warm kloppend HART. 

Over minder dan 10 weken is het weer zover: de tweede editie TEDxVeghel Meierijstad zal dan van start gaan. En ook in deze editie zullen er, in navolging op de eerste, gelukkig ook weer fantastische spreeksters zijn. 

 

De eerste is Marlies de Bats van Dutch Cell Dogs.

Marlies houdt van dieren, van veel dieren maar vooral honden. Als voormalig dierenassistente heeft ze meer dan tien jaar geleden de stoute schoenen aangetrokken en heeft ze van het lot van verlaten honden, honden in het asiel, haar levensbestemming gemaakt. Lang, langer dan ze eigenlijk gedacht en gewild heeft, heeft ze geleefd op pizza’s van 59 cent. Pizza’s die misschien meer naar karton smaakten dan iets anders en die ze nu graag wil vermijden. Maar toch is het dit alles meer dan waard gebleken.  

 

Honden worden vaak in een asiel achtergelaten, honden met een rugzakje. Ze zijn zo gezegd gewelddadig. Regelmatig wordt in een nieuwsbericht achterwege gelaten dat ze gevonden zijn, met een oor vol met nietjes. Of dat ze in brand gestoken zijn, niet voor de eerste keer maar al weer de tweede keer. Honden met een rugzak. Een hond wordt niet geboren met een gewelddadig karakter. Ze zijn misschien een sterk ras maar een eigenaar moet zich heel goed bewust zijn wat voor hond hij wil bezitten. Sommige honden vragen om heel veel beweging. Super als je een hardloper bent maar als je daarvoor geen tijd of zin hebt, dan moet  je zo’n ras niet nemen, ook al zijn ze nog zo leuk als pupje. Het aanschaffen van een hond als volwaardig lid van je gezin vraagt om huiswerk, voorbereidend werk en vooral de bereidheid om in die unieke relatie, tijd en energie te willen besteden. Vaker dan we willen, gaat dit toch niet zo goed als we zouden willen. Deze “slachtoffers” belanden in het asiel, vaak gaat het om “gevechtshonden”. https://www.youtube.com/watch?v=pmfcqtmLezY

 

Dutch Cell Dogs relativeert en balanceert de situatie.

Marlies de Bats maar ook haar co-collega Betty Buijtels, beiden ziel en zaligheid van Dutch Cell Dogs, brengen viervoeters, honden met een ongewild rugzakje, samen met tweevoeters met een rugzak. Mensen die in een situatie zitten die het er zelf, gewild of ongewild naar gemaakt hebben. Zij krijgen een unieke kans. Gedetineerden, mensen die dusdanige fouten gemaakt hebben, dat hen de vrijheid ontnomen is, krijgen een mogelijkheid om met positiveitstraining, indirect zelfwaarde terug te krijgen. Een hond is afhankelijk van zijn baasje. Een gedetineerde kende vaak een andere opvoeding, een andere jeugd. Geweld kan een dagelijks onderdeel van het leven geweest zijn. Het positief trainen van een hond die het nodige heeft meegemaakt, doet de gedetineerde die geweld alleen maar kent als een middel, realiseren dat positiveit meer brengt dan geweld. De honden zijn niet bang voor ze, hebben ook geen oordeel. Ze gaan de training onbevangen tegemoet en zijn zelfs elke keer erg blij om getraind te mogen worden door de gedetineerde die misschien tbs heeft of zelfs levenslang. Het resultaat is hartverwarmend.

Dit brengt ons naar de tweede spreker, Lars Mulder. Hij is trotse mede eigenaar van de LifeTec Group, een voormalige spin off van de TU Eindhoven. LifeTec Group en Dutch Cell Dogs hebben beide “het hart op de juiste plaats”. 

LifeTec heeft als missie om de medische wereld te versterken met de de juiste tools en training om medici zo optimaal mogelijk te helpen met uitdagende situaties van hun patienten.

Lars en zijn team zijn dagelijks hard in de weer om technieken te bedenken die kunnen helpen in moeilijke, unieke operaties, bijvoorbeeld hartoperaties. Natuurlijk kun je een computer een simulatie laten opzetten, MAAR dat verschilt toch echt met de echte en soms harde realiteit van complicaties. LifeTec heeft een diervriendelijke manier gevonden om mensenlevens te redden. Ze preparen het hart van een varken dat eerder geslacht is en brengen dat in hun lab weer “tot leven”. Het hart leeft nog maximaal 10-12 uur door en helpt topchirurgen om zich voor te bereiden op complexe, unieke operaties die zoveel mogelijk real life gesimuleerd kunnen worden. Een kapotte klep, lekkende klep, levensbedreigend, alle mogelijke situaties kunnen bedacht worden en topchirurgen kunnen met al hun ervaring, al hun talent, gewoon ook een keer oefenen op een operatie die extra zwaar, extra complex is. Deze kennis zorgt ervoor dat heel veel mensen een zware operatie kunnen overleven. De passie van een chirurg, hun dedicatie naar hun beroep is uniek, combineer dit met de passie van wereldverbeteraars en dan zie je vooruitgang. Dan hoef je niet meer bang om de eerste voor een unieke operatie te zijn. https://lifetecgroup.com/