Bibliotheek, dekt dit woord de lading nog wel?

Vrijdag, 21 april, 2017

Erik Boekesteijn, medewerker Koninklijke Bibliotheek, werd afgelopen week aangekondigd als zesde spreker op TEDxVeghel (Meierijstad). Deze inspirerende dag is op vrijdag 9 juni op de Noordkade in Veghel en de organisatie heeft de handen ineen geslagen met de Koninklijke Bibliotheek om deze dag landelijk naar zoveel mogelijk bibliotheken te streamen. Erik heeft veel over de wereld gezworven, in innovatieprojecten gezeten en heeft een transparante visie wat een goede en wat een excellente bibliotheek anno 2017 is.

De bibliotheek is de moederbron van kennis. Daar valt heel veel te halen. Hiernaast is de bibliotheek aan het veranderen. Enkel en alleen het uitlenen van een boek was de hoofdtaak in de 20ste eeuw. Inmiddels leven we in 2017 en gaat de bibliotheek zeker mee met haar tijd: Ter beschikking stellen van kennis en informatie, bieden van mogelijkheden voor ontwikkeling en educatie, bevorderen van het lezen en het laten kennismaken met literatuur, organiseren van ontmoeting en debat (hier zitten sterke raakvlakken met TEDxVeghel Meierijstad) en laten kennismaken met kunst en cultuur.

Bibliothèque

Ook audioboeken, digitale boeken, luisterhonden, nieuwe technologieën zijn allemaal onderdeel van de bibliotheek. Bij bibliotheken werken dan ook naast bibliothecarissen vaak innovatiemanagers. "De herkomst van het woord bibliotheek komt van de Latijnse woorden: boek (biblíon) en bewaarplaats (theke). Deze samen werden in de Franse volksmond vervormd tot 'bibliothèque', wat in het Nederlands bibliotheek is geworden (De Vries & de Tolleneare, 2010). Zaterdag wordt een campagne opgestart in het radioprogramma van Frits Spits: Taalstaat. Dat elke zaterdag van 11.00 uur tot 13.00 uur wordt uitgezonden. De Taalstaat is een vrolijk en informatief Radio 1-programma dat wil vertellen hoe het met onze taal gaat", laat Ellen Minkels van TEDxVeghel weten.

Oproep

Ze stellen daarin een vraag. Ellen: "Bestaat er een beter woord voor bibliotheek of bibliothecaris? Dekken deze woorden de lading nog wel? We vragen mensen hierop te reageren en eventueel nieuwe woorden in te brengen. Op 9 juni worden de reacties bekend gemaakt. Op 10 juni is er aansluitend nog een gesprek in Taalstaat met de resultaten van de oproep. Bibliotheek is een sterk gevestigd woord in onze samenleving. Het zou me niets verbazen als mensen doorgeven dat je hier niet aan moet komen, dat dit woord een stukje cultureel erfgoed is. We zijn benieuwd naar de reacties", zegt Ellen, initiatiefneemster van dit project.

Een woord inbrengen of je mening ventileren? Dat kan via: 06-53226285 of info@tedxveghel.com.