De unieke rol van 10 leerlingen van het Zwijsen College bij TEDxVeghel

Woensdag, 24 mei, 2017

Dit artikel komt op kliknieuws en in de stadskrant op 27 mei.

Vorig jaar tijdens de eerste editie van TEDxVeghel speelden leerlingen van het Zwijsen al een mooie rol. Dit jaar werd deze rol verfijnd en uigediept. 

Zwijsen project: het interviewen door leerlingen van een van de 20 sprekers naar keuze

Journalisten in de dop werden opgeroepen om middels  een motivatiebrief mee te doen aan het project. “De 10 meest opvallende motivatiebrieven werden er uitgepikt, bizar genoeg allemaal van meisjes. Dit hadden we helemaal niet aan zien komen,” aldus Ellen Minkels, project manager samen met Ingrid van Doore van het Zwijsen College. Een strak proces en plan werd besproken en Hans van der Wijst, leraar en columnist van de Stadskrant, trainde ze op interviewtechnieken. 

Met het advies om vooral goed huiswerk te doen, een lijn te volgen en vooral niet te verlegen te zijn, gaven de tien dames hun naam van de spreker naar keuze door. Complexe onderwerpen, beladen thema’s zoals sex en zelfdoding, disruptieve of baanbrekende technologieën werden allemaal met verve omarmd. Een waar spervuur aan vragen werd op iedere spreker afgevuurd en ook op privévlak werden ze niet gespaard. Verfrissend. 

10 sprekers

Mark Raben (SAP), Lambèr Royakkers (TUE), Tom Loois (designer), Paula Smits (coach), Menno Zevenbergen (Head Greenhouse Labs), Rob Verhagen (MARS), Erik Boekesteijn (Koninklijke Bibliotheek), Marlies de Bats (mede oprichtster Dutch Cell Dogs), Gert Kramer (wiskundige/filosoof) en Thomas Dekker (ex prof wielrenner) hadden twee dingen gemeen, geduld en tijd. Ze namen allemaal uitgebreid de tijd voor deze jonge (14-18 jaar) en ongelooflijk ambitieuze jongedames. 

“Roosemarie Voss, Lieke Rombouts, Barbara van der Pas, Caitlin de Boer, Roanne Habraken, Lotte Rooijakkers, Nina Schouwenaar, Amé van Zutphen, Janne van Venrooij en Robin Heesakkers, respect voor ze allemaal. Een kans werd geboden en die hebben ze genomen, en hoe. Onwijs trots op ze,” glimlacht Ellen Minkels. 

Volgende stap

Deze artikelen worden gebundeld en samen met gedichten (Miriam Storck) en liedjes (Pieter van Schooten) gecombineerd. Elke genodigde krijgt dit boekje op 9 juni uitgereikt, het eerste TEDxVeghel Meierijboek. Daarnaast komt er een ”TEDflix”. Op Kliknieuws zullen deze artikelen vanaf 30 mei tot en met 8 juni online publiceerd worden.